Изоставянето на животни в Хърватия сега ще постави хората, които го

...
Изоставянето на животни в Хърватия сега ще постави хората, които го
Коментари Харесай

Историческото решение на Хърватия, което може да спаси хиляди животи

Изоставянето на животни в Хърватия сега ще сложи хората, които го вършат там, където им е мястото, а точно зад решетките. Съгласно новото законодателство в Хърватия, лица които изоставят селскостопански животни, домашни любимци, диви животни в плен или всяко друго животно, за което са виновни, ще бъдат изправени пред отнемане от независимост до една година. Ако изоставянето докара до гибел на животно или включва занемаряване на няколко животни, причинителят може да бъде наказан на до две години затвор.
 Какво не знаем за мъркането на котките
Какво не знаем за мъркането на котките

Има повече аргументи, в сравнение с допускаме

Това историческо решение, което може да избави хиляди животи, бележи забележителна победа за хуманното отношение към животните и е кулминационната точка на обширните старания на организацията Animal Friends Croatia, която инициира петиция през 2021 година, настояваща изоставянето на животни да се третира като закононарушение. Трябва да се означи, че 80% от популацията е подкрепило тази акция.

В Хърватия всяка година се изоставят над 10 000 животни, а жертвите на занемаряване не са единствено кучета и котки, само че и животни като крави и овце, които хората получават за дотации, единствено с цел да ги изоставят по-късно.
 Снимка 660603

" Изключително сме признателни на Министерството, че одобри нашите оферти и по този метод направи историческа стъпка напред в отбраната на животните в Хърватия, която ще има позитивно влияние на всички места по света. Нашата цел беше да включим разпореждания, които да имат предпазен резултат и в този момент е значимо всички да действаме по този начин, че да се ползват на процедура ", показват от асоциацията пред Total Croatia.
 Кучето неработоспособен Хоп, което на инат на рекомендациите за евтаназия съумя да откри своите осиновители
Да отвориш сърцето си за куче неработоспособен, когато всички предлагат евтаназия

Добрите истории са, с цел да се споделят, изключително в случай че са от България

Увеличени са и наказванията за причиняване на ненужна болежка или страдалчество на животни и за ликвидиране или тежко малтретиране на животни. Преди това оптималното наказване беше една година отнемане от независимост, а в този момент може да бъде до две години. В случаите, когато тези закононарушения са осъществени от лакомия, причинителите могат да получат отнемане от независимост до три години.

Новият закон на Хърватия в действителност би трябвало да се приложи на всички места, тъй като истината е, че статистиката в международен мащаб е много стресираща.
 Снимка 660604

Глобални изследвания нагледно демонстрират какъв брой (много) бездомни животни живеят на улицата, като процентът на бездомните домашни любимци внезапно нараства в международен мащаб. Ново проучване от началото на 2024 година разкрива тъкмо какъв брой бездомни животни живеят на улицата, като потресаващата статистика акцентира мащаба на световната бездомност на домашни любимци.
 Кои породи кучета имат най-голяма дълготрайност на живота и кои - най-малка
Кои кучета живеят най-дълго и кои - най-кратко

И изненадващите фактори, които оказват въздействие

Изследването е ръководено от коалиция от специалисти по хуманно отношение към животните. Групата има обща упоритост да постави завършек на бездомността на домашни любимци.

The State of Pet Homelessness Project ни демонстрира, че има почти 362 милиона бездомни домашни любимци и то единствено в 20 изследвани страни.
 Снимка 660602

Констатациите демонстрират, че почти 35% от котките и кучетата живеят на улицата или в приюти. Около 143 милиона кучета и 203 милиона котки са по улиците, до момента в който почти 12 милиона кучета и четири милиона котки са в приюти.

Проектът е най-голямото интернационално изследване от този тип и има за цел да разбере степента на бездомността на домашни любимци. Той също по този начин преглежда факторите, допринасящи за казуса. Джефри Флокен, президент на Humane Society International, акцентира сложността с бездомните домашни любимци.

" Тези нови данни ще оказват помощ на организациите за хуманно отношение към животните, политиците, експертите по домашни любимци, учените и откривателите да схванат по-добре мащаба и факторите, влияещи върху казуса, което от своя страна може да поддържа най-въздействащите интервенции ", смята Флокен.
 Снимка 660601

Данните са събрани от над 900 източника, 30 000 публични изследвания и 200 експертни изявленията, написа Animal Friendly Life. 20-те участващи страни са Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Япония, Литва, Мексико, Нова Зеландия, Филипините, Полша, Южна Африка, Турция, Тайланд, Съединени американски щати и Обединеното кралство. 

Според проучването в международен мащаб към 15% от притежателите на домашни любимци обмислят да се откажат от домашния си любим през идващите 12 месеца, заради редица фактори.
 Колко огромна е противозаконната търговия с кучета в Бълагрия съгласно
Колко огромна е противозаконната търговия с кучета в Бълагрия

Отговор дават от оранизацията за отбрана на животните " Четири лапи "

Макар България да не влиза в тази статистика, ситуацията у нас по никакъв начин не е розово също. По публични данни преброените безстопанствени кучета на територията на страната за 2022 г. са 35 020 броя, съобщиха при започване на 2023 година от Министерски съвет. Да не загатваме, че броят да бездомните котки е надалеч по-голям. 
 Снимка 659716

Макар редица неправителствени организации да поставят големи старания в кастрация и намиране на домове на толкоз доста животни, явно с цел да се понижи тази численост, би трябвало да се ползват по-сериозни санкции към безотговорниците, които не престават да изоставят животни по улиците и то с такава лекост, като че ли се отървават от непотребен отпадък. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР